Сторінки

Педагогічне кредо:«Найбільша радість – це радість здоланих труднощів та досягнутої мети»

середа, 27 квітня 2016 р.

Великдень: історія, традиції



Пасха, як відомо багатьом, день воскресіння Ісуса Христа. Цьому святу вже більше 2000 років, і багато традиційних дій втратили свій сенс в очах пересічної людини. Тим не менш, багато хто на Великдень печуть паски і фарбують курячі яйця в різні кольори, так прийнято.
Перед паскою господині не тільки готували їжу, вони прикрашали весь будинок серветками і букетами первоцвітів, все це символізувало воскресіння і життя. Діти і дорослі починали Великодню трапезу, з’їдаючи традиційно забарвлене в червоний колір яйце. За переказами яйце стало червоним в руках імператора Тіберія, коли Марія Магдалина прийшла сповістити імператора про воскресіння Христа. Імператор, звісно ж, не повірив, сказавши, що це неможливо, і така ж ймовірність воскресіння, як якщо це яйце в його руках почервоніє. Згідно з легендою, яйце почервоніло, і народилася традиція.
Паска
Паски пеклися з дохристиянських часів, спочатку паска і яйця були символами родючості, проте традиція збереглася в християнстві, і господині до цих пір випікають ці здобні кекси, покриваючи їх глазур’ю. Паска – це сирне блюдо. Традиційно йому надавали форму пірамідки, ставили печатку з букв ХВ (Христос воскрес).Сир для пасок брали найкращий, кілька разів перетирали і присмачували всілякими прянощами, горіхами, родзинками, а також додавали в сир вершків і яєць. Такі паски робилися невеликими, так як зберігається це блюдо дуже не довго.

Немає коментарів:

Дописати коментар