Пасха, як відомо багатьом, день воскресіння Ісуса Христа. Цьому святу вже
більше 2000 років, і багато традиційних дій втратили свій сенс в очах
пересічної людини. Тим не менш, багато хто на Великдень печуть паски і фарбують
курячі яйця в різні кольори, так прийнято.
Перед паскою господині не тільки готували їжу, вони прикрашали весь будинок
серветками і букетами первоцвітів, все це символізувало воскресіння і життя.
Діти і дорослі починали Великодню трапезу, з’їдаючи традиційно забарвлене в
червоний колір яйце. За переказами яйце стало червоним в руках
імператора Тіберія, коли Марія Магдалина прийшла сповістити імператора про
воскресіння Христа. Імператор, звісно ж, не повірив, сказавши, що це
неможливо, і така ж ймовірність воскресіння, як якщо це яйце в його руках
почервоніє. Згідно з легендою, яйце почервоніло, і народилася традиція.
Паска
Паски пеклися з дохристиянських часів, спочатку паска і яйця були символами
родючості, проте традиція збереглася в християнстві, і господині до цих пір
випікають ці здобні кекси, покриваючи їх глазур’ю. Паска – це сирне блюдо. Традиційно
йому надавали форму пірамідки, ставили печатку з букв ХВ (Христос воскрес).Сир
для пасок брали найкращий, кілька разів перетирали і присмачували всілякими
прянощами, горіхами, родзинками, а також додавали в сир вершків і яєць. Такі
паски робилися невеликими, так як зберігається це блюдо дуже не довго.
Немає коментарів:
Дописати коментар